5 κλεμμένες μουντιαλικές ταυτότητες
8 Ιουνίου 2014 § 1 σχόλιο
“Του(ς) έκλεψε την ταυτότητα”…+ μουντιαλικές ιστορίες= τα 5 highlights που θα συναντήσεις παρακάτω.
Με στιγμές που ο σκόρερ “πήρε” την ταυτότητα του αντιπάλου του, ή έκλεψε ομαδικές ταυτότητες, αφήνοντας σύξυλη μια ολόκληρη ομάδα να τον κυνηγά. Ας θυμηθούμε και ας ευχηθούμε να έχουμε και φέτος στη Βραζιλία τέτοιες κλοπές, κι όχι απ’ τις άλλες, τις κανονικές, για τις οποίες ήδη οι τοπικές Αρχές κάνουν έκκληση προσοχής.
Ο δυσπρόφερτος σαουδάραβας Saeed Al Owairan, χαρακτηρισμένος τότε ως και ο “άραβας Μαραντόνα”, σκορπάει όλη την εθνική Βελγίου στα γήπεδα των Η.Π.Α. το 1994 και με λίγη βοήθεια από την τύχη στο φινάλε, δικαιώνει το παρατσούκλι του, μιμούμενος τον αυθεντικό Ντιέγκο…
Στα ασιατικά γήπεδα το 2002, το ντέρμπι-πρόωρος τελικός ήρθε στους “8” με τη σελεσάο να αντιμετωπίζει τα λιοντάρια της Αγγλίας του Σβεν Γκόραν Έρικσον. Η Βραζιλία θα κατακτούσε εκείνο το μουντιάλ μόνο με νίκες, θα έπρεπε όμως να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0 στον συγκεκριμένο αγώνα. Με το σκορ στο 1-1, ο Ροναλντίνιο θα μας έδινε ένα δείγμα του τι επρόκειτο να δούμε από εκείνον τα επόμενα χρόνια. Σε μια κλοπή ταυτότητας καθαρά ένας με έναν, ο “Γκάουτσο” έκλεψε την ταυτότητα του γερόλυκου βρετανού γκολκίπερ Ντέιβιντ Σίμαν, εκτελώντας τον με απευθείας εκτεέση φάουλ σχεδόν από τη “γραμμή Subutteo” του γηπέδου. Το καλύτερο γκολ του Ρόνι μέχρι εκείνο το περίφημο “σβήσιμο του τσιγάρου” στο Στάμφορντ Μπριτζ.
Ο αληθινός Ντιέγκο για τον οποίο είπαμε, είναι αυτός που όλοι ξέρουμε. Πιρουέτα γύρω από τον εαυτό του, σλάλομ ανάμεσα σε κάθε αγγλικό πόδι, γκολ του αιώνα. Προημιτελικός του μέχρι σήμερα τελευταίου Μουντιάλ που θα κατακτούσε η Εθνική Αργεντινής, ο Ντιέγκο κάνει το 2-0 (έχει προηγηθεί το δεύτερο διασημότερο γκολ του αιώνα, το “χέρι του θεού”) και στο στάδιο Αζτέκα του Μεξικού γράφεται ιστορία, από αυτές που προσπαθεί να επαναλάβει ο Μέσσι απέναντι σε διάφορες Χετάφε, κλέβοντας τον τίτλο του ποδοσφαιρικού του πατέρα. Το μουντιάλ θα είναι το στοίχημά του.
Δεν θα γινόταν οι άγγλοι να μην πάρουν μια μορφή εκδίκησης για το στραπάτσο που τους επιφύλαξαν οι ενέργειες του Μαραντόνα το 1986. Θα περίμεναν όμως 12 ολόκληρα χρόνια ώσπου στους «16» του μουντιάλ της Γαλλίας, ο αμούστακος πιτσιρικάς-θαύμα, με την όχι και τόσο ανάλογη συνέχεια, Μάικλ Όουεν, θα έκλεβε μια σειρά από αργεντίνικες ταυτότητες (μεταξύ αυτών του Φαμπιάν Αγιάλα που όπως θα δούμε πιο κάτω δεν την πρόσεχε και πολύ την ταυτότητά του), σε στυλ σκιέρ. Ωστόσο τα αγγλάκια είναι αυτοκαταστροφικά και το γκολ του Όουεν δεν έμελλε να αποτελεί την κρύα βρετανική εκδίκηση, καθώς ο αγαπημένος του καιρού μας Ντιέγκο Σιμεόνε, θα “έκλεβε” την ταυτότητα του καθαρού μυαλού του Μπέκαμ, οδηγώντας τον σε αποβολή, γλιτώνοντας την αργεντίνικη ήττα και φτάνοντας το ματς στη διαδικασία των πέναλτι. Γνωστή στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και ως “η διαδικασία που εξασφαλίζει την ήττα των άγγλων σε κάθε σχεδόν εθνική διοργάνωση”.
Στον επόμενο γύρω της ίδιας διοργάνωσης όμως, οι αργεντίνοι θα έβρισκαν τους ολλανδούς στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας. Με το σκορ στο 1-1 και με τους λατινοαμερικάνους να γκρινιάζουν για την διαιτησία που επέφερε την αποβολή του Ορτέγα, που επειδή δεν του σφύριξαν πέναλτι, κουτούλησε τον πορτιέρο των οράνιε, Έντουιν φαν ντερ Σαρ, το ματς έδειχνε να κυλά προς παράταση. Αντ’ αυτής όμως, είχαμε…παράσταση. Και πώς θα μπορούσε να λείπει το γκολ του ανθρώπου που “βάφτισε” το blog που διαβάζεις; Ο Μπέργκαμπ υποδέχεται μακρινή μπαλιά, κοντρολάρει άψογα αδειάζοντας τον…Φαμπιάν Αγιάλα, και πυροβολώντας στον ουρανό της εστίας του Κάρλος Ρόα στένει λίγα λεπτά πριν το φινάλε την Ολλανδία στους “4”…
υγ. Θυμάστε καμιά άλλη κλεμμένη ταυτότητα; Σίγουρα θα ξεχνάμε κάτι καθώς συμπεριλάβαμε και φάσεις των τελευταίων 30 χρόνων, απλώς και μόνο επειδή λόγω ηλικίας τις θυμόμαστε καλύτερα…
Δεν ξέρω αν πιάνει, αλλά έχω πολύ μεγάλη αδυναμία στο δεύτερο γκολ της Ιταλίας (ντελ πιέρο) στον ημιτελικό με την Γερμανία το 2006. Η κλοπή ταυτότητας βρίσκεται στην τσαχπινιά του Τζιλαρντίνο (!) που παίρνει μαζί του τον αμυντικό αλλά τελικά δίνει πάσα.
Λεπτομέρεια: ο Ντελ Πιέρο έρχεται από το πουθενά και με τέτοια φόρα από το πλάι που σου δίνει την εντύπωση ότι έκανε μια κούρσα 3 χιλιομέτρων σε 4 δευτερόλεπτα.