Η ατελής τούμπα του Μίροσλαβ Κλόζε
23 Ιουνίου 2014 § 3 Σχόλια
Αν κάποτε οι επόμενες γενιές μας ρωτήσουν τι υπήρξε αυτός ο γερμανός που έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ, πιθανότατα θα χαμογελάσουμε αμήχανα χωρίς να ξέρουμε τι να απαντήσουμε.
Ο Μίροσλαβ Κλόζε δεν είναι ο αγαπημένος παίκτης κανενός. Θα υπάρχουν (ή θα υπήρξαν) άνθρωποι που τον εκτιμούν ως ποδοσφαιριστή, που τον συμπαθούν ως άνθρωπο ή ως φάτσα, που τον σέβονται για την καριέρα που έχει κάνει. Αλλά δεν είναι ο αγαπημένος κανενός. Γιατί ο Κλόζε δεν είναι από αυτούς τους ποδοσφαιριστές που γίνονται αγαπημένοι. Δεν είναι βέβαια ούτε κι απ’ τους άλλους, εκείνους τους αφανείς ήρωες, κάτι αμυντικά χαφ που δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ, κάτι στόπερ που άφησαν και την ψυχή τους στο γήπεδο ή κάτι πλάγια μπακ που όργωναν μια ζωή πάνω κάτω την πλευρά χωρίς ποτέ να δουν ένα δικό τους πρωτοσέλιδο. Ο Μίροσλαβ Κλόζε είναι κάτι άλλο.
Είναι από αυτούς τους παίκτες που η καριέρα τους αποδείχτηκε σπουδαιότερη από όσο θα περίμενε κανείς. Παραδόξως, αυτή η παραδοχή δεν του παραχωρεί θέση στη λίστα των αδικημένων στην συνείδησή μας. Κι αυτό γιατί η καριέρα του είναι μεν σπουδαία αλλά συγχρόνως είναι και δυσανάλογη των ικανοτήτων του. Την τελευταία 15ετία που αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά γήπεδα έχουν περάσει από δίπλα του σέντερ φορ πολύ καλύτεροί του. Από κάθε άποψη. Η βασική αρετή του υπήρξε η αίσθηση της σωστής κίνησης μέσα στην περιοχή, η ικανότητά του να χρησιμοποιεί καλά το κεφάλι του, επίσης ήταν επίμονος και συνεπής, τόσο μέσα σε ένα παιχνίδι όσο και στο σύνολο της καριέρας του. Από την άλλη, τεχνικά ήταν απλώς ανεκτός, ελάχιστα επικίνδυνος εκτός περιοχής, χωρίς φοβερή ταχύτητα ή σπάνια δύναμη.
Να πεις πως ήταν τυχερός; Να το πεις, αλλά δεν ήταν. Εκτός από τα 15 γκολ του στις τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ο Κλόζε έχει πετύχει άλλα 55 με την φανέλα της Γερμανίας, με τον συνολικό αριθμό των 70 γκολ να είναι τουλάχιστον τρομακτικός για το επίπεδο των εθνικών ομάδων και προφανώς ρεκόρ για την Γερμανία. Να πεις πως όλη του η καριέρα περιστρεφόταν γύρω από την εθνική του; Να το πεις, αλλά ούτε αυτό ισχύει. Σε 524 συμμετοχές σε επίσημα παιχνίδια με τους συλλόγους που αγωνίστηκε έχει πετύχει 206 γκολ. Δεν τα λες και λίγα. Τα λες μάλλον πολλά.
Από τίτλους πάντως, η συλλογή του είναι περιορισμένη. Δυο πρωταθλήματα Γερμανίας και κάτι κύπελλα. Αλλά και πάλι, δεν μπορείς να πεις ότι δεν έχει γευτεί επιτυχίες, έχοντας βρεθεί πολύ ψηλά και πολλές φορές. Έχει παίξει και έχει χάσει έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, έναν τελικό Μουντιάλ, έναν τελικό Euro. Κι ακόμα έναν ημιτελικό Μουντιάλ κι έναν ημιτελικό Euro. Ακόμα και η εθνικότητά του αφήνει περιθώρια αμφιταλάντευσης. Οριακά συμπαθής για τους Γερμανούς επειδή είναι Πολωνός και μη αντιπαθής για τους μη γερμανόφιλους επειδή δεν είναι Γερμανός.
Σε όλη του την καριέρα ο Κλόζε ήταν κάτι που δεν ήταν. Και τη στιγμή που γράφεται η μεγαλύτερη ιστορία, την στιγμή που ισοφαρίζει τον Ρονάλντο στην θέση των περισσότερων γκολ σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα, την στιγμή που απορούμε «καλά, ο Κλόζε;», αυτός φροντίζει να μας εξηγήσει ό,τι στην πραγματικότητα υπήρξε, να μας δώσει να καταλάβουμε τι θα λέμε στις επόμενες γενιές όταν μας ρωτάνε τι ποδοσφαιριστής ήταν ο Μίροσλαβ Κλόζε: η εναέρια τούμπα που επιχειρεί για να πανηγυρίσει το γκολ της ισοφάρισης με την Γκάνα είναι εντυπωσιακή αλλά δεν είναι τέλεια. Στην προσγείωση δεν πατάει καλά, πέφτει προς τα πίσω. Η τούμπα του είναι εντυπωσιακή όσο τα επιτεύγματά του, αλλά δεν είναι τέλεια, όπως δεν ήταν ο ίδιος ως ποδοσφαιριστής.
Η πρωτιά του στην περιβόητη λίστα είναι μια ατέλεια στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Όχι κάποιο χοντρό λάθος. Μια απλή ατέλεια. Όπως οι χιλιάδες ατέλειες που κάνουν το ποδόσφαιρο αυτό το υπέροχο πράγμα που είναι.
[…] μύχια αηδία για τον Ντε Γιόνγκ; Αλίμονο, δεν ξεχνιέται. Η Γερμανία που έδειξε ότι ερχόταν; Και σε αυτό ναι. Η υποσημείωση του τουρνουά, όπως ήταν […]
Με 2 χρόνια καθυστέρηση θέλω απλά να σχολιάσω ότι το κείμενο αυτό είναι ότι και ο Κλόζε.. Δεν είναι το καλύτερο που έχω διαβάσει στην ιστορία του ποδοσφαίρου αλλά είναι μια λαμπρή κατηγορία μόνο του χάρη στην ενδοποιότητα του.. Γράφτηκε και διαπλάστηκε κατ εικόνα και καθ ομοίωση του Μίρο..Είναι τόσο ιδανικό για τον αναγνώστη όσο και οι συστημένες σέντρες που συναντούσαν με εγγλέζικη ακρίβεια το κακοκαμωμένο κεφάλι του Πολωνού striker..
Για να συνεχίσω την κουβέντα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σχόλιό σου, Διαφθορέα, είναι ο «Κλόζε των σχολίων».