Παγκόσμιο Κύπελλο 2014: τα βραβεία
18 Ιουλίου 2014 § 3 Σχόλια
Ναι η Γερμανία και το 7-1, ναι ο Μέσι και η χρυσή μπάλα του, τα κόλπα του Φαν Χάαλ και τα σπριντ του Ρόμπεν, ο Χάμες, ο Νόιερ, ο Σουάρες. Εδώ στις Πτήσεις, προσπαθώντας να ξορκίσουμε την μεταμουντιαλική κατάθλιψη, βγάζουμε την μάσκα της σοβαρότητας και απονέμουμε βραβεία σε όσους, αν μη τι άλλο, μας διασκέδασαν. Έτοιμοι; Ξεκινάμε!
(Ο πιλότος Jimmy Glass έχει ξεκινήσει το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής του προετοιμασίας, ωστόσο τα βραβεία δουλεύτηκαν «φίφτι-φίφτι». Η μισή ντροπή δική του λοιπόν…)
Βραβείο «μήπως έχουν κόντρα;»
(απονέμει ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς)
Νικητές: Μπενουά Ασού Εκοτό και Μπεντζαμόν Μουκαντζό
Βραβείο «Χαϊλάντερ»
(απονέμει ο Τέρι Μπούτσερ)
Νικητής: Άλβαρο Περέιρα
Εύφημος μνεία: Μπάστιαν Σβάινστάιγκερ
Βραβείο χομπίστα
(απονέμει ο Κώστας Τσάκωνας)
Νικητής: Φάμπιο Καπέλο
Βραβείο «καλύτερα να είχε περάσει ο Ζλάταν»
(απονέμει ο Πέπε)
Νικητής: Κριστιάνο Ρονάλντο
Τα έχουμε πει, μην τα ξαναλέμε
Βραβείο «σας έφαγα κουφάλες»
(απονέμει ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος)
Νικητής: Βαλόν Μπεχράμι
Χασομέρια στο Εκουαδόρ-Ελβετία. Ο Βαλόν Μπεχράμι αντί να σκέφτεται το ντους στα αποδυτήρια αποφασίζει μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό να κάνει τα εξής: πέφτει με αυτοθυσία και κόβει με επιβλητικό τάκλιν τον Αρόγιο, ο οποίος ήταν έτοιμος να σουτάρει μόνος του από το ύψος του πέναλτι, σηκώνεται, κερδίζει τον έλεγχο της μπάλα, προχωράει προς το κέντρο, δέχεται το σκληρό μαρκάρισμα ενός αντιπάλου, πέφτει παίρνοντας μία τούμπα, ξανασηκώνεται, τρέχει να προλάβει την μπάλα, συνεχίζει για ελάχιστα μέτρα με αυτή στα πόδια και πασάρει δεξιά σε συμπαίκτη του. Ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα η Ελβετία σημείωσε το δεύτερο τέρμα της και κέρδισε τον αγώνα.
Βραβείο «καρδούλας»
(απονέμει ο Γκάρεθ Μπέιλ)
Νικητής : Γιώργος Σαμαράς
Βραβείο Γιώργου Καραγκούνη
(απονέμει ο Τζενάρο Γκατούζο)
Νικητής: Γιώργος Καραγκούνης
Τούμπα Ρανταπλάν διαγώνια από το κορμί του Παπασταθόπουλου. Απόλυτο δέκα αλά Νάντια Κομανέτσι.
Εύφημος μνεία: Μιγκέλ Ερέρα
Βραβείο τατού
(απονέμει ο Κρις Άντερσεν)
Νικητής: Εντουάρντο «Air» Βάργκας
Αυτά παθαίνει κανείς όταν ο μαθηματικός διδάσκει ΣΕΠ.
Εύφημος μνεία: Μαουρίσιο Πινίγια
Στο ποδόσφαιρο δεν έχουν να κάνουν όλα με τη νίκη. Στις 28 Ιουνίου, στον αγώνα της Βραζιλίας με την Χιλή και συγκεκριμένα στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, ο Μαουρίσιο Πινίγια σημάδεψε το δοκάρι. Ενα δοκάρι που στέρησε από την χώρα του, τη Χιλη, μια απίθανη πρόκριση. Μια χαμένη ευκαιρία όμως δεν είναι για κλάματα. Εξάλλου, δεν έχουν όλα να κάνουν με την νίκη. Ο Πινίγια είναι περήφανος που βρέθηκε εκεί και περήφανος για αυτό που έκανε. Τόσο πολύ που «χτύπησε» στην πλάτη του την συγκεκριμένη φάση.
Εύφημος μνεία: Φάνης Γκέκας
χαμένος στη μετάφραση
Βραβείο λογοτεχνίας
(απονέμει ο Βασίλης Μπακόπουλος)
Νικητής: Σέλσο Μπόρχες
Εύφημος μνεία: Κριστιάν Μπολάνιο(ς), Χάρις Σεφέροβιτς, Ντάντε, Ραφαέλ Μάρκες
Βραβείο Μιχάλη Καψή
(απονέμει ο Ζόζεφ Ενακαρχίρε)
Νικητής: Ρον Βλάαρ
Γεια σας, έκανα ένα τουρνουά καλύτερο από όσο κανονικά θα γινόταν να κάνω, βάσει των ρεαλιστικών δυνατοτήτων μου. Έκοψα όποιον βρήκα μπροστά μου, έτρεξα με μανία, τα έδωσα όλα. Είμαι ο Ρον Βλάαρ, ο στόπερ της Άστον Βίλα και της εθνικής Ολλανδίας. Παραλίγο να κατακτήσω το Παγκόσμιο Κύπελλο ως ηγέτης της άμυνάς μου. Ποιος θα το ‘λεγε, ε;
Βραβείο καλύτερου σταυρώματος χεριών
(απονέμει ο Μάριο Μπαλοτέλι)
Νικητής: Ασού Εκοτό
Βραβείο Μεταφραστικής Υπηρεσίας ΥΠΕΞ
(απονέμουν οι Αλέξης Σπυρόπουλος και Ζερβινιό)
Νικητής: Ντίρκ Κάουτ/Κούιτ/Κάιτ
Εύφημος μνεία: Τζέιμς/Χάμες Ροντρίγκεζ, Αλεχάντρο Σαμπέλα/Σαμπέγια/Σαμπέσα
Βραβείο καλύτερης εκτέλεσης φάουλ
(απονέμει ο Γιάννης Ταραλίδης)
Νικητής: Λίονελ Μέσι
Βραβείο «με έχετε ήδη ξεχάσει, αλλά στην πατρίδα μου μού έστησαν άγαλμα»
(απονέμει ο Άγγελος Ποστέκογλου)
Νικητής: Τιμ Κέιχιλ
Είσαι ο Τιμ ο Κέιχιλ. Ο βετεράνος της Πρέμιερ Λιγκ και ο ηγέτης της εθνικής σου ομάδας. Έχεις ήδη κλείσει τα 34 και ψάχνεις μια τιμητική αποστρατεία. Η τύχη όμως δε σε συμπονά. Ρίχνει την Αυστραλία στο λάκκο με τα θηρία. Ολλανδία, Χιλή και Ισπανία. Με τη Χιλη το ταμπλό γράφει 2-0 στο 15′, αλλά σκοράρεις και αλλάζεις για αρκετή ώρα τις ισορροπίες του αγώνα. Στο ματς με την Ολλανδία όλοι περιμένουν διασυρμό. Αυτός όχι μόνο δεν έρχεται, αλλά εσύ ξανασκοράρεις, σημειώνοντας ένα από δυο -τρία ομορφότερα γκολ του τουρνουά. Στο τελευταίο ματς δεν έπαιξες. Γιατί εκτός από σκόρερ είσαι κάπως άτσαλος και είχες συμπληρώσει δύο κίτρινες κάρτες.
Βραβείο σκατόφατσας
(απονέμει ο Κρίστιαν Γιάνκερ)
Νικητής: Κέβιν Ντε Μπριν
Βραβείο «Με ένα Μουντιάλ ερχόμαστε πιο κοντά»
(απονέμουν οι Γκάρι Νέβιλ και Πολ Σκόουλς)
Νικητές: Μπάστιαν Σβάινστάιγκερ και Λούκας Ποντόλσκι
Βραβείο «Στάξτε παραδάκι, τώρα»
(απονέμει ο Αλιόσα Ασάνοβιτς)
Νικητής: Γκιεγιέρμο Οτσόα
Τρία καλά παιχνίδια και ένα άριστο (με αντίπαλο τη Βραζιλία), αυτός ήταν ο απολογισμός του τερματοφύλακα του Μεξικού. Την καλή μεταγραφή την πήρε ο Νάβας (Ρεάλ), viral έγινε ο Χάουαρντ, περισσότερο από όλους συζητήθηκε ο Κρούλ και άπαντες συμπόνεσαν τον Σέζαρ, αλλά κάτι καλό υπάρχει και για τον Οτσόα. Τον δήθεν εξαδάχτυλο Οτσόα. Τον ελεύθερο από την -πολύ λίγη για τα κυβικά του- Αζαξιό Οτσόα. Ωραίοι οι Κορσικανοί, αλλά μόνο αν κυκλοφορεί ο Αστερίξ τριγύρω.
Βραβείο «ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου»
(απονέμει ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος)
Νικητής: Ίκερ Κασίγιας
Εύφημος μνεία: Ζούλιο Σέζαρ
Βραβείο καλύτερου σέλφι
(απονέμει ο Μπάρακ Ομπάμα)
Νικητής: Πάμπλο Ζαμπαλέτα
Βραβείο «τι έγινε ρε παιδιά;»
(απονέμουν οι Σπύρος Παπαδόπουλος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και επώνυμοι φίλοι του «Στην Υγειά μας»)
Νικητής: Κριστόφ Κράμερ
Έπαιξε από το πουθενά στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, χτύπησε στο κεφάλι (ευτυχώς όχι σοβαρά), ωστόσο από την ζαλάδα, όπως παραδέχτηκε μετά, δεν καλοθυμάται τι έγινε στον αγώνα. Κριστόφ Κράμερ, ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί.
Βραβείο καλύτερου κόρνερ
(απονέμουν οι Ρόι Χόντσον, Βασίλισσα Ελισάβετ, Ντέιβιντ Μπέκαμ)
Νικητής: Γουέιν Ρούνεϊ
Βραβείο buzzer beater
(απονέμει ο Θύμιος Μπακατσιάς)
Νικητής: Καρίμ Μπενζεμά
Βραβείο «ναι αλλά»
(απονέμει ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού)
Νικητής: Ντιέγκο Κόστα
Το Μουντιάλ γινόταν στην γενέτειρά του και η Βραζιλία χρειαζόταν οπωσδήποτε έναν ποιοτικό σέντερ φορ (βλέπε Φρεντ, Ζο). Ναι αλλά ο Ντιέγκο Κόστα σκέφτηκε πέρα από αυτά. Ζει χρόνια στην Ισπανία, έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί στην καλύτερη ομάδα του κόσμου (βλέπε 2008, 2010, 2012) και όσο να πεις ένα ισπανικό διαβατήριο κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη αν παίζεις μπάλα στην Ευρώπη. Η επιλογή «εθνική Ισπανίας» φαινόταν πιο λογική. Ναι αλλά στην πρεμιέρα ο Ντιέγκο Κόστα δεν βλέπεται και η Ισπανία τρώει πέντε από τους Ολλανδούς και στο επόμενο ματς άλλα δυο από τη Χιλή. Ο Ντιέγκο Κόστα σκέφτεται ότι όλη αυτή την ιστορία ίσως έπρεπε να την έχει σκεφτεί καλύτερα. Ναι αλλά μετά έρχεται το Βραζιλία Γερμανία και ο Ντιέγκο Κόστα αλλάζει πλευρό ανακουφισμένος.
Βραβείο φιλοσοφικού προβλήματος
(απονέμει ο Βασίλης Δανιήλ)
Νικητής: Τζόναθαν Ουίλσον
Βραβείο «η πουτάνα η μπάλα δεν με έκανε εθνικό ήρωα»
(απονέμει ο Αλέκος Αλεξανδρής)
Νικητής: Ντιέγκο Μπενάλιο
Είσαι τερματοφύλακας κι αν έλεγες ότι το μεγαλύτερό σου όνειρο δεν είναι να σκοράρεις στο τελευταίο λεπτό του αγώνα, θα έλεγες ψέματα. Ειδικά αν αυτός ο αγώνας είναι ένα νοκ άουτ ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στην Αργεντινή. Καλή προσπάθεια Ντιέγκο Μπενάλιο, αν και παραήταν φιλόδοξο το ψαλίδι σου.
Βραβείο καλύτερης κομπίνας σε φάουλ
(απονέμει ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα)
Νικητής: Τόμας Μίλερ
Βραβείο «ελεύθερο στη Δονούσα 2014»
(απονέμουν οι Locomondo)
Νικητής: Κάιλ Μπέκερμαν
Θα τον βρεις όλο τον Αύγουστο στην καβατζούλα του.
Βραβείο «τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία»
(απονέμει ο Μπιλς Γκέιτς)
Νικητής: Σούλεϊ Μουντάρι
Είναι ακόμα οι πρώτες μέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Σούλεϊ Μουντάρι αποφασίζει να βγει στους δρόμους μιας φτωχογειτονιάς της Βραζιλίας και μοιράζει λεφτά στους περαστικούς. Λίγα 24ωρα αργότερα ο ίδιος άνθρωπος έδειρε ένα μέλος της αποστολής της ομάδας. Οι κακές γλώσσες ανέφεραν ότι ο γκανέζος μέσος είχε τα νεύρα του για την ιστορία με το πριμ των παικτών.
Βραβείο «οι κοντοί μπροστά, οι ψηλοί πίσω»
(απονέμουν οι Πίτερ Κράουτς, Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο)
Νικητής: Ματιέ Βαλμπουενά
[…] Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου η ομάδα του Small Talk (άλλο μεγάλο έπος) του Guardian τον συνάντησε για μια σύντομη συνέντευξη. Ακομπλεξάριστος -προφανώς- ο Μπούλαρντ είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: ότι δεν έχει διαβάσει ποτέ του κανένα βιβλίο και ότι είναι περισσότερο άνθρωπος των περιοδικών. Τι διαβάζει; Match Fishing magazine, Pole Fishing magazine, Angling Times, Golf World και Golf Monthly. Το ψάρεμα και το γκολφ είναι οι δυο μεγάλες του αγάπες. Όσον αφορά στο ψάρεμα δεν έχουμε πολλά πράγματα να πούμε αλλά για το γκολφ αξίζουν δυο μικρές αναφορές. Πρώτον, αφού σταμάτησε το ποδόσφαιρο, προσπάθησε να παίξει επαγγελματικά γκολφ αλλά, όπως είπε ο ίδιος, δεν ήταν αρκετά καλός. Δεύτερον, στο βιβλίο δεν αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για την δουλειά του Φάμπιο Καπέλο και από την συνύπαρξή τους έχει να αναφέρει αυτό: «Όταν ήμουν στην αποστολή της εθνικής μου μίλησε μόνο μια ή δυο φορές. Νομίζω ήταν δυο προτάσεις, εκ των οποίων η μία είχε να κάνει με το γκολφ». Με άλλα λόγια δικαιώνονται και οι Πτήσεις που απένειμαν στον Καπέλο …. […]
[…] Περέιρα, ο οποίος μάλιστα έχει τιμηθεί από τις Πτήσεις με το βραβείο Χαϊλάντερ. Στον πάγκο της, ρουτίνα πια, ο Όσκαρ […]
[…] […]